ÇTSO ŞUBAT 2022 AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

ÇTSO ŞUBAT 2022 AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda Şubat 2022 ayının olağan Meclis toplantısı, ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İÇDAŞ Salonunda fiziki ve online katılımla gerçekleştirildi.

Ekonomi - 2022-02-16 13:50:41 Bu içerik 1291 kez okundu.

 

Meclis toplantısına online olarak katılan ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, önemli ekonomik değerlendirmelerde bulundular. Elektrik faturaları ile ilgili değerlendirmede bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Semizoğlu, “iş sürdürülebilir olmaktan çıktı arkadaşlar. Bu gelirlerle bu enerji faturaları çok zor” ifadelerini kullandı.

ÇTSO ŞUBAT 2022 AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

ÇTSO Şubat ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti. Gerçekleşen toplantıya bazı meclis üyeleri online olarak, bazı meclis üyeleri ise fiilen salonda katıldılar. Meclis Başkanı Osman Okyay, toplantıya online olarak katılırken, ekonomik değerlendirmelerde bulundu.

“EKONOMİ POLİTİKALARINI DİRENÇLİ BİR NOKTADA TUTMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Meclis Başkanı Okyay, “Bizler enerjide yaşanan bu kriz sonrası üretimin aksamasını takip ederken küresel piyasalarda sert satış baskısı devam ediyor. Dünyada da yaşanan enerji krizi, petrol fiyatlarının son yıllardaki en yüksek seviyeye gelmesi ve küresel enflasyon krizi ile kendinden emin mücadele edebilmek için ülkemizin de ekonomi politikalarını dirençli bir noktada tutması gerektiğini düşünüyorum.

“BİZİ ZOR GÜNLERİN BEKLEDİĞİNİ GÖREBİLİYORUZ”

Kuraklığın etkisi ile olumsuz bir seyir izleyen tarım alanında, girdi maliyetlerindeki artış da dahil olduğunda maalesef iç karartıcı bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz. Gübre, yem ve mazot fiyatlarının artmasıyla birlikte 2022 yılı için tarım ve hayvancılık alanında bizi zor günlerin beklediğini görebiliyoruz. Bu durum da başta gıda enflasyonunda artışa sebep olmasıyla, hepimizi düşündürüyor.

Sevgili üyeler, Çanakkale’miz için çok önemli bir yeri olan 1915 Çanakkale Köprüsü 26 Şubat’ta açılacak. Bu köprü ile Çanakkale’nin üretimi artacak, sanayicimiz, tüccarımız geleceğe çok daha umutla bakacak. Ürünlerin ulaşımında ciddi sıkıntı çeken sanayicilerimizin artık bu sorunları ortadan kalkmış olacak” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜME RAKAMLARIMIZ BEKLENTİMİZİ ARTTIRDI”

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Sayın Meclis Üyeleri, 2022 yılına umutlarla girdik. Pandeminin ekonomimize ve sosyal hayata olumsuz etkilerinin azalması öncelikli beklentimizdi. Dış ticaret ve büyüme rakamlarımız da bu beklentimizi arttırdı.

Osman Başkanım ifade etti ama bende üzerinden geçmek istiyorum. Ülkemizin ihracatı bir önceki yıla göre % 32,8 artarak 2021 yılında 225 milyar dolara, ithalatımız da % 23,6 artarak 271 milyar 424 milyon dolara yükseldi. 2022 Ocak ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre % 17,3 artarak 17,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

“ÜRETİM DEVAM EDİYOR, TALEP VAR”

Üretim devam ediyor, talep var, yanlış tüketim alışkanlıklarından arınmış olarak gerçek alım gücü de piyasada yerini bulacak ve arz talep dengesini sağlayacak buna inanıyoruz ancak maliyet baskısı önümüzü görmemize engel oluyor. İşletmelerimizin sürdürülebilirliği için en önemli faktör güven ortamıdır. Enflasyonla mücadele politikamız bizlere güven vermeli, Türk Lirası döviz ve altın karşısında dimdik durmalı, faizler bizi korkutmamalıdır.

“RESTORAN SAHİBİ, OTEL SAHİBİ ARKADAŞLARIM SERZENİŞTE BULUNUYORLAR”

Oda binamız bir sanayi kuruluşu değil. Yani bir gün çalışıp bir gün çalışmıyor değil. Standart bir elektrik faturası var. Bir yıl öncesine kadar buranın elektrik faturası 28 bin ile 30 bin arasında gelirken geçen ay 63 bin lira bu ay da 73 bin lira geldi. Yani birçok restoran sahibi, otel sahibi arkadaşlarıma serzenişte bulunuyorlar iş sürdürülebilir olmaktan çıktı arkadaşlar. Bu gelirlerle bu enerji faturaları çok zor.

“İTHAL ETTİĞİMİZ MALI İTHAL ETMEMELİ VE BUNLARI ÜRETMELİYİZ”

İhracatımız artarken ithalatımız da artıyor çünkü ihracatımız da ithalata bağımlı. Üretimimiz artıyor ama üretimimiz de ithalata bağımlı. Bunun önüne geçmek için Devletimiz ve biz elimizden geleni yapmamız lazım. Ne üreteceğimize bir plan, program dahilinde karar vermemiz lazım. Finansmana erişim daha kolay olmalı. Uzun vadeli gerçekten üretim kredilerinin olmasını istiyoruz. Ne üreteceğimizi Devletimizin bize göstermesini istiyoruz. İthal ettiğimiz malı ithal etmemeli ve bunları üretmeliyiz. Çok basit bir mantık” açıklamasında bulundu.

 

 

 

 

 

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER