İbrahim Bodur Vefatının Beşinci Yılında Rahmet ve Özlemle Anılıyor

İbrahim Bodur Vefatının Beşinci Yılında Rahmet ve Özlemle Anılıyor

Kimi insan geçip gider bu hayattan…Kimisi bir yaşama binlercesini sığdırır! İlham verdiği her bir insanla biraz daha büyür, bir yaşamdan fazlası olur…

Gündem - 2021-05-24 16:46:32 Bu içerik 1094 kez okundu.

Dünyaya iyi gözlerle bakan, insanı hayatının merkezine koyan,

vefa duygusuyla doğduğu topraklardan bir gün olsun kopmayan,

hayata değer katan Kale Grubu’nun kurucusu merhum İbrahim Bodur

yalnızca anılarda değil, değerleriyle bugünde de yaşıyor.

 

Kale Grubu, kurucusu merhum Dr. (h.c.) İbrahim Bodur’u, vefatının beşinci yılında hatıralar ve dualarla anmak için bir program düzenledi. 23 Mayıs Pazar günü Kale Grubu Youtube hesabında 15.00-16.00 saatleri arasında gerçekleşecek anma programının ardından, 18.00-20.00 arasında Anma Mevlidi yayınlanacak. Ayrıca Dr. (h.c.) İbrahim Bodur’un anısına ‘Bir yaşamdan fazlası’ adını taşıyan bir anma filmi de hazırlandı.

 

O, bir yaşama binlercesini sığdırdı

Merhum İbrahim Bodur’un kendilerine her zaman “Sizi siz yapan değerlere sahip çıkın, çünkü onlar sizi bir ağacın kökleri gibi ayakta tutacaktır” diye öğüt verdiğini söyleyen Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Dünyaya iyi gözlerle bakan, insanı hayatının merkezine koyan, vefa duygusuyla doğduğu topraklardan bir gün olsun kopmayan, hayata değer katan Kale Grubu’nun kurucusu merhum İbrahim Bodur yalnızca anılarda değil, değerleriyle bugünde de yaşıyor” diye konuştu.

Zeynep Bodur Okyay sözlerine şöyle devam etti: “Yıllara meydan okuyan köklü bir isim inşa etmek her daim gayret etmek, yaptığın işe anlam katmak ve hiç vazgeçmeden emek vermekle mümkün. İbrahim Bodur içinse emek, yalnızca bir avuç insanın yaşadığı, imkansızlığın sıradanlaştığı topraklarda koskoca bir fabrikanın temelini atma cesaretini göstermekti. Onun için emek, bayrağı, vatanı, insanı için ömrünü can-ı gönülden adamaya hazır olmaktı. Onun için emek, çalışmak, çalışmak ise ibadet demekti. Sanayi için attığı adımlar, sivil toplum kuruluşlarına verdiği destek, sanata yaptığı yatırım, eğitime verdiği öncelikle her alanda değer yaratan insanlara rehber oldu. O, bir yaşama binlercesini sığdırdı. Dün olduğu gibi bugün de ilham verdiği her bir insanla bir yaşamdan fazlası olmayı sürdürüyor.”

Bir yaşam, bin umut…

Çanakkale’nin Nevruz köyünden çıkarak memleketin sanayileşme yoluyla kalkınmasına vesile olan, ‘önce insan’ diyerek 88 yıllık ömrünü doğduğu topraklara vakfeden İbrahim Bodur, henüz 21 yaşındayken çalışma hayatına atıldı. Doğduğu toprakların insanıyla birlikte doymak, kalkınmanın Anadolu’dan başlamasına öncülük etmek temel arzusuydu. 1957 yılında nüfusu 1.000 kişiyi geçmeyen Çan’da seramik karo fabrikasının temellerini atarken, yerel kalkınmanın da ilk kıvılcımlarını ateşledi. Hayallerine yöre halkını da ortak etti. Bir olmanın, birlikte başarmanın temelleri orada atıldı. Yalnızca Çan değil tüm Çanakkale halkı ‘halka açık şirket’ kavramıyla tanıştı. Çanakkale Seramik Fabrikası’nın başarısına ortak oldu ve birlikte büyüdü. Pek çok genç eğitim olanağına kavuştu ve edindiği nitelikle yerel kalkınmaya destek oldu.

İbrahim Bodur’un inanç azim ve gayreti, yalnızca Çanakkale’de değil, Anadolu’nun her bir köşesinde vücut buldu. Mardin’den İzmir’e, Erzurum’dan Yozgat’a, Isparta’dan İstanbul’a sanayiyi götürdüğü her şehirde bölge halkıyla omuz omuza mücadele etmeye ve gayretle yerel kalkınmaya katkı sağlamaya devam etti.Yalnızca seramik sektörünün geleceğine yön vermekle kalmadı. Türkiye’nin her alanda öncü olması için birbirinden farklı sektörlerde yatırım yaptı. Topraktan başladı, gökyüzüne uzandı.

Yapılan sayısız yatırımı, eğitime verilen sürekli desteği sürdürülebilir kılmak adına Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfını kurdu. Milli Eğitim Bakanlığı desteği ile geliştirilen projeler, mesleki eğitim kursları ve yenilenen yüzlerce köy okulunun yanı sıra üniversite öğrencilerine verilen burslar sayesinde pek çok parlak genç başarıyla mezun oldu.

İbrahim Bodur, yarım yüzyıldan fazla süren sanayi yolculuğunda, attığı her adımda sosyal fayda sağlamayı ve ürettiği değerleri toplumla paylaşmayı önemsedi. Vefatının ardından hayata geçirilen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü de bu inanç doğrultusunda toplumsal sorunları çözmek için harekete geçen sosyal girişimcilere destek olmayı amaçlıyor.

İbrahim Bodur’un sanata duyduğu tutku sanayiciliğinin de öncesine dayanıyordu. Robert Koleji kütüphanesinde geçirdiği saatlerde yalnızca ders çalışmamış, edebiyatla da haşır neşir olmuştu. Şiire ve Türk Sanat Müziğine duyduğu hayranlık, daha o yaşta denemeler yazmasına ve Robert Koleji bünyesinde bir Türk Sanat Musikisi Cemiyeti kurarak konser verilmesini sağlamasına vesile olmuştu.İbrahim Bodur, büyük sanayi atılımı için harekete geçtiği ilk yıllardan itibaren sanat ile kurduğu gönül bağını korudu. Onun değerlerinden bir gün olsun şaşmayan Kale Grubu, Karaköy Perşembe Pazarı’ndaki ilk genel merkez binasını dönüştürdüğü Kale Tasarım ve Sanat Merkezi ile sanat ve tasarım dünyası için yeni bir çekim merkezi oluşturdu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER