İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi

İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi

Yerel - 2018-12-13 16:02:37 Bu içerik 2311 kez okundu.

İtalya Sicilya Bölgesi Çevre Koruma Kuruluşlarından temsilciler, Çanakkale Belediyesinin en büyük çevre yatırımlarından biri olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile Solar Çamur Kurutma Tesisini inceleyerek bilgiler aldı. Heyet ayrıca Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı da makamında ziyaret etti.

Yapımında yeni teknolojinin kullanıldığı, işletim performansı ve enerji sarfiyatı ile ülkemizdeki sayılı atık su arıtma tesislerinden biri olan yapıyı ve aynı alanda bulunan solar çamur kurutma tesisini, yetkililer ile birlikte inceleyen İtalyan heyet, tesisin faaliyetlerine ilişkin Çanakkale Belediyesi personelinden de bilgiler aldı. Heyet, tesisi atık suyun giriş yapısından itibaren detaylı inceleyerek bilgi alışverişinde bulundular.

Tesisin işleyişini, arıtılmış atık su kalitesini ve çamur bertarafı konusunda yapılanları çok beğendiklerini ifade eden heyet, aynı zamanda Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a da nezaket ziyaretinde bulundu. Başkan Gökhan ve heyet hem tesis çalışmalarına hem de kentteki çalışma ve projelere ilişkin karşılıklı sohbet etme fırsatı buldu.

İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile Solar Çamur Kurutma Tesisi Hakkında

Çanakkale Belediyesinin en büyük çevre yatırımlarından biri olan İleri Biyolojik Atık su ArıtmaTesisi, 21750 m3/gün kapasiteli Aktif Çamur Sistemi ile çalışan İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisidir. Proje 2043 yılı 210.000 nüfusa uygun dizayn edilmiş olup, 1. etap çalışmalarında 2028 yılı 145.000 eşdeğer nüfusa hizmet verecektir. İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi; Fiziksel Arıtma, İleri Biyolojik Arıtma ve Çamur Susuzlaştırma ünitelerini kapsamaktadır. Tesis yapımında, yeni teknolojili, kaliteli ekipmanlar kullanılmıştır. İşletim performansı ve enerji sarfiyatı ile ülkemizdeki sayılı atık su arıtma tesisleri arasındadır. Tesisi farklı kılan diğer bir özelliği, arıtılmış suyun Ultraviyole Dezenfeksiyon ünitesinden geçirilmesidir. Bu ünite ile olası bakteri kaçakları engellenecek, arıtılmış atık suyun tarımda kullanımının önü açılacaktır. Bir dizi çalışma sonucunda ve ilerleyen zamanlarda arıtılmış atık suyun tarımda kullanılması söz konusu olabilecektir. Atık su Arıtma Tesisi’nde amaç, atık suyun bünyesinden karbon, fosfor ve azotun giderilmesidir. Tesis, bu amaca uygun olarak hizmet vermektedir.

Solar Çamur Kurutma Sisteminde ise, atık su arıtımı faaliyeti sonucunda ortaya çıkan arıtma çamurunun ortalama %23 kuruluk oranını %90 oranlarına çıkarılması amaçlanmaktadır. Çamur kurutma yöntemleri arasında en ekonomik olan kurutma şekli Güneş ile (SOLAR) kurutmadır. Ayrıca Çanakkale’deki güneşli gün sayısı hayli yüksek samsun rent a carğundan, bu yöntem kentimiz için uygun görülmüştür. Bu sistemin avantajları; düşük enerji tüketimi, enerji kaynağı olarak güneş enerjisinin kullanılması, kolay kurulum ve devreye alma, yüksek kurutma verimi, düşük işletme maliyeti, işletme esnasında az personel kullanılması, tam otomasyondur. Bu prosesin ana ilkesi, arıtma tesisi çamurunu bir sera içinde ışınım yapan güneş enerjisinden faydalanarak kurutmaktır. Kuruyan çamur; Çevre Bakanlığı tarafından Bertaraf/Geri Kazanım Lisansı’na sahip tesislere gönderilerek enerji elde edilmesi amacıyla kullanılmaktadır.


Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER