Çanakkale Ziraat Odası Başkanlığı, Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve ÇOMÜ Ziraat Fakültesi arasında başlatılan ortak protokolün ilk projesi olan Domates Güvesi “TUTA” zararlısı ile mücadelesinin altıncı durağı Çanakkale’nin Akçapınar Köyü samsun rent a car.
Halileli Köyü’nde yapılan toplantıya, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya,İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden Akademisyen Dr. Burak Polat, Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Babacanoğlu, Ziraat Odası Meclis Üyeleri Alaattin SÜRÜCÜ, Eyüp Çakıroğlu, Tarım İl Şube Müdürleri ve Personelleri, Köy Muhtarları, Akçapınar ve çevre köylerinden gelen üreticiler katıldı.
Uzman ve Akademisyenlerin sunumlarıyla başlayan toplantının ilk aşaması domateste gübreleme teknikleri samsun rent a car. Analiz sonucuna göre yapılan gübrelemelerde dönümde 400 lira kar elde ettiklerini ve toprak analizinin önemini vurguladılar. İkinci aşaması olan Güney Amerika kökenli Domates Güvesi “TUTA” zararlısının yumurta, larva dönemlerinden başlayan mücadelenin ergin oluncaya kadar devam eden her bir aşamadaki mücadeleler hakkında bilgiler verildi. Gün içinde daha önce kurulan tuzaklara TUTA zararlısının gelmeye başladığını belirten uzmanlar, mücadeleye biran önce toplu şekilde başlanmasını gerektiğinin önemini belirttiler ziraat borç sorgulama. Türkiye’de “TUTA” ile ilgili en büyük olan bu projeye destek olunmasını istediler. Projenin 10 bin dönüm gibi büyük bir alanda gerçekleştiğini ve “TUTA” ile mücadelenin eş zamanlı yürütüleceğini, bilgi kayıt sistemi ve muhtarlıklar tarafından anlık bilgilendirileceğini belirttiler. Diğer domates zararlılarını da anlatan Uzmanlar, bu zararlılarla birey olarak değil, toplu mücadele ile başarılı olunacağına, başlatılan projeye üreticilerin destek olmasını istedi. “TUTA” ile mücadeledeki tuzakların kurulumu ve kullanımı da gösterdikten sonra toplantı sona erdi.
Haber-Fotoğrah: Ahmet Yetkin