ÇOMÜ, Üniversite-Sanayi İş Birliğinde Türkiye'ye Örnek Olmayı Sürdürüyor

ÇOMÜ, Üniversite-Sanayi İş Birliğinde Türkiye'ye Örnek Olmayı Sürdürüyor

Üniversite - 2025-04-22 18:14:22 Bu içerik 56 kez okundu.

 

 

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında hayata geçirilen ve meslek yüksekokullarında eğitim gören öğrencilerin iş dünyasıyla daha etkin buluşturulmasını amaçlayan 3+1 ve 2+2 işbaşı eğitim modeli kapsamında önemli bir iş birliği protokolü imzalandı.

Törene; YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ile birlikte Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz ve Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan da katıldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar konuşmasında, iş dünyasının ihtiyacı olan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine yönelik bu modeli desteklediklerini belirterek:

“Üniversite-Sanayi işbirliğini güçlendiren ve öğrencilerimize sahada deneyim kazandıran bu uygulama, yükseköğretimin dönüşümüne önemli katkı sağlamaktadır. Tüm üniversitelerimizi bu vizyoner modele dahil olmaya davet ediyoruz” dedi.

TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu konuşmasında, Türkiye’nin sanayi, ticaret ve teknoloji alanındaki başarılarının sadece mühendis ve yöneticilerle değil; tekniker, teknisyen, ustabaşı gibi ara kademe uzmanlarla mümkün olduğunu belirterek şunların altını çizdi;

"Bu iş birliği bir devrim niteliğindedir. Ülkemizin yıllardır ihmal ettiği tekniker ihtiyacının karşılanması yolunda atılmış dev bir adımdır. Biz hepimiz bir bütünüz. Fabrikada makinaları çalıştıran, inşaatta projeyi uygulayan, laboratuvarda testleri yapan bu kardeşlerimizdir. Onlar olmadan çarklar dönmez. Biz 'ara eleman' değil, 'aranan eleman' diyoruz. İşte bunun için aranan eleman diyoruz.”

Türkiye’nin İhtiyacı Olan Gücü Çanakkale'de İnşa Ediyoruz

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu; “Türkiye’nin ihtiyacı olan şey; nitelikli insan gücünü sistemli biçimde yetiştiren, sanayi ile iç içe geçmiş mesleki bir yükseköğretimdir. Biz Çanakkale'den bu gücü inşa ediyoruz” diyerek başladığı açıklamasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin 2024–2028 Stratejik Planında yer alan “Kalite Odaklı Büyüme ve Bölgesel İhtisaslaşma” hedeflerinin somut çıktılar verdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu iş birliği sadece bir protokol değil, devletimizin yükseköğretimde nitelikli dönüşüm politikasının yerelden yükselen güçlü bir yankısıdır. Üniversitemiz, bu modele öncülük eden ve başarıyla uygulayan ilk üniversitelerden biridir. Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu bu vizyonun ete kemiğe bürünmüş örneğidir. Yeni açtığımız Yapı Yüzeyi Tasarımı ve Otomasyon Sistemleri Teknikerliği programlarımız da yine bu iş birliği modelinin somut birer ürünüdür. Türkiye’nin ihtiyacı olan şey; nitelikli insan gücünü sistemli biçimde yetiştiren, sanayi ile iç içe geçmiş mesleki bir yükseköğretimdir. Biz Çanakkale'den bu gücü inşa ediyoruz.”

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz ise üniversite-sanayi işbirliğinin önemine değinerek;  “Üniversitelerimizle iç içe, sektörün ihtiyaç duyduğu gençlerimizi birlikte yetiştirmek bizler için gurur kaynağı. Bu protokol, Çanakkale’nin ekonomik ve insani sermayesi için çok değerli bir adımdır” dedi.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan ise mesleki eğitimin ekonomideki dönüştürücü rolüne vurgu yaparak:

“Sahada yetişmiş, çözüm odaklı teknikerlere, teknisyenlere ihtiyacımız büyük. ÇOMÜ ile kurduğumuz güçlü iş birliği, Çanakkale'nin üretim gücünü de arttıracaktır” ifadelerini kullandı.

Törenin sonunda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz ve Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan ile birlikte Çanakkale adına anlamlı bir güç birliği mesajı vererek hatıra fotoğrafı çektirdi.

ÇOMÜ, ‘nitelikli insan gücü’ vizyonuyla geleceğe emin adımlarla yürümeye devam ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER