Can Dostlar Mama Üretim Tesisi Açıldı

Can Dostlar Mama Üretim Tesisi Açıldı

Belediyeler - 2025-04-19 00:47:22 Bu içerik 94 kez okundu.

 

 

  

Çanakkale Belediyesinin can dostlar için hayata geçirdiği önemli çalışmalardan biri olan Can Dostlar Mama Üretim Tesisi'nin açılışı gerçekleşti. Günlük yaklaşık 200 kilogram mama üretiminin gerçekleştiği tesis ile birlikte hem artan gıdalar geri dönüşüme kazandırılıyor hem de sokak hayvanlarının beslenme ihtiyacına çözüm oluşturuluyor.

 

İsmetpaşa Mahallesi Küçük Sanayi Sitesi içerisinde bulunan 160 m2 kapalı alanda, Çanakkale Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğüne bağlı kurulan Mama Üretim Tesisinin açılış törenine Vali Yardımcısı Polat Kara, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Gökçeada Belediye Başkanı Bülent Ecevit Atalay, CHP Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar, Belediye Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri ve Çanakkale Belediye personeli başta olmak üzere hayvan severler de katılım sağladı.

 

Açılış töreninde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Muharrem Erkek, artan gıdaların değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirterek bu proje ile birlikte sürdürülebilir bir çalışma ortaya konduğunu kaydetti. Başkan Erkek, “Bugün itibariyle günlük yaklaşık 200 kilogram mama üretiyoruz. Önümüzdeki süreçte kapasitenin daha da artırılması ile günlük 600-700 kilogramlık üretime ulaşılması hedefleniyor. Önceliğimiz, Belediyemizin rehabilitasyon merkezindeki can dostlarımızın beslenmesi olacak. Daha sonra kentte birçok bölgede bulunan beslenme noktalarını da destekleyeceğiz” diye konuştu.

Başkan Erkek, sözlerini “Önümüzdeki süreçte İl Özel İdaresinin bir projesi var. 70 dönümlük bir alanda, can dostlarımız için bir yaşam alanı oluşturulacak. Tabi o yaşam alanına da mama desteği çok önemli. O destek buradan da sağlanabilir. Tesisimizin demene süresinde gördük ki can dostlarımız, sokak hayvanlarımız burada üretilen mamaları son derece iyi bir şekilde tüketiyorlar. Bu da çok önemliydi. Ayrıca bizim can dostlar için yeni yaptığımız rehabilitasyon merkezi de yüzde 50 oranında tamamlandı. Bu yılın mayıs ya da haziran ayında açılışı gerçekleşecek. Daha modern, daha sağlıklı, daha güzel bir merkeze sahip olacağız. Sokak hayvanları meselesi bir çok açıdan önemli bir mesele. Dolayısıyla buna bütüncül bir yaklaşım gerekiyor. İl Özel İdaremiz, Valiliğimiz, tüm yerel yönetimler, Doğa Koruma Müdürlüğümüz, Tarım Müdürlüğümüz ve ildeki bütün aktörler bir araya gelip birlikte çalışmamız çok önemli” şeklinde sürdürdü.

Törende konuşan Vali Yardımcısı Polat Kara tesisin kurulmasında ve işletilmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletirken CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan da tesisin kent için oldukça önemli olduğuna değindi. Güneşhan, “Çanakkale Belediyemiz, sosyal belediyecilik anlayışıyla son derece güzel işler yapıyor. Bugün bu tesisin açılışın gerçekleştiriyoruz. Yeni can dostlar rehabilitasyon merkezi tamamlandığında da göreceksiniz, bölgenin en önemli merkezlerinden biri olacak. İl Özel İdaremiz de bununla ilgili bir çalışma yürütüyor. Dolayısıyla Çanakkale, tüm can dostlar için her türlü tedbir ve önlemlerin alındığı, can dostlar için daha yaşanabilir bir kent olacaktır” diye konuşarak tesiste emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Konuşmaların ardından tesisin açılışı gerçekleşirken, davetliler tesisi gezerek çalışmalara ilişkin bilgiler aldı.

 

Can Dostlar Mama Üretim Tesisi Hakkında

Mama üretim tesisi, toplam 160 m² alan üzerinde kurulmuş olup; idari ve üretim alanı olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Tesis, sürdürülebilir üretim modeli çerçevesinde faaliyet göstermekte ve çevre dostu yaklaşımıyla dikkat çekmektedir.

Tesisin temel amacı;

  • Artık gıda maddelerini geri dönüşüme kazandırmak,
  • Düşük maliyetli girdilerle yüksek miktarda mama üretmek,
  • Doğaya ve çevreye katkı sağlarken, sokak hayvanlarının beslenme ihtiyacına çözüm oluşturmaktır.

Bu kapsamda, günlük olarak çeşitli noktalardan artan yemekler ve ekmekler toplanmakta, tesisimizde özel işlemlerden geçirilerek kuru mama haline getirilmektedir.

 

Mama Üretim Tesisinde; soğuk hava deposu, kompost makinası ve birbirine entegre 3 makina bulunmaktadır. Günlük olarak çeşitli noktalardan toplanan gıda maddeleri burada işlenerek kedi ve köpeklerin tüketebileceği kuru mama kıvamına dönüştürülmektedir.

  

Üretilen mamalar, ilk etapta belediyelere bağlı sokak hayvanları rehabilitasyon merkezlerinde bulunan hayvanların beslenmesinde kullanılacaktır.
 İlerleyen süreçte, farklı bölgelerde oluşturulacak mama besleme noktaları aracılığıyla sokak hayvanlarına düzenli mama desteği sağlanması hedeflenmektedir.

 

Bu proje sayesinde hem artan gıdaların değerlendirilmesi sağlanmakta hem de doğaya zarar vermeden, sürdürülebilir bir mama üretimi gerçekleştirilmektedir. Proje, çevresel farkındalığın artırılması ve toplumsal duyarlılığın gelişmesine katkı sunmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER