Kahramanmaraş Depremlerinin Yıl Dönümü Anma Programı Düzenlendi

Kahramanmaraş Depremlerinin Yıl Dönümü Anma Programı Düzenlendi

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve pek çok ilimizi etkileyen Kahramanmaraş Depremlerinin yıl dönümünde, Çanakkale Belediyesi ev sahipliğinde anma programı düzenlendi.

Belediyeler - 2025-02-06 16:07:20 Bu içerik 63 kez okundu.

 

 

   

Çanakkale Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen programa, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Ali Artun, Belediye Meclis Üyeleri, AKUT ve GEA ekipleri başta olmak üzere kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

    

Programda AKUT Çanakkale Ekip Lideri Burç Naşit Ongan, “Deprem Farkındalığı” başlıklı sunumunu gerçekleştirirken, GEA Arama Kurtarma Çanakkale Ekibi Takım Lideri Ali Onur Günçel de “Depremlere Hazırlıkta Duygusal Dayanıklılık” konusunda bilgiler paylaştı. Programda ayrıca Çanakkale Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen Deprem Zararlarının Azaltılması Çalışmalarına ilişkin de bilgiler paylaşıldı.

   

Riskleri Azaltmaya Yönelik Pek Çok Çalışma Yürütülüyor

Çanakkale Belediyesi tarafından, kent merkezi ve mücavir alan sınırları içerisinde ilgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde çeşitli risk azaltıcı düzenleme ve iyileştirme çalışmaları yürütüldüğünün altı çizilirken çalışmalara ilişkin de şu bilgiler paylaşıldı;

 

  • Çanakkale Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü bünyesinde kurulan yapı ve zemin laboratuvarında bina performans analizi, 6306 sayılı kanuna esas olarak riskli yapı tespiti, tahribatlı ve tahribatsız yapı inceleme hizmetleri ile vatandaş ve kamu kurumu başvurularına cevap veriliyor.
  • Mevcut yapı stoğu ile ilgili kentin ana ulaşım asklarının kesişim noktalarında bulunan kavşaklardan cephe alan ve deprem anında yıkılması durumunda ulaşımı olumsuz etkileyebilecek yapılar, özel kurum, yurt, pansiyon, otel, tüm katları ticari veya ofis hizmetlerine ayrılmış binalar, kolluk kuvveti lojmanları ve yatakhaneleri, üzerinde baz istasyonu bulunan yapılar, İmar Kanunun geçici 16. Maddesinden faydalanmış yapılara ilişkin 6306 kanun kapsamında deprem risk analizi raporları hazırlanmasına ilişkin çalışmalar başlatıldı.
  • Kentin ana akslarından ve kavşaklarından başlayarak mevcut yapı stoğuna ait kentsel sismik risk haritası oluşturulmaya başlandı.
  • Yeni açılacak ya da el değiştiren iş yerleri için işyeri açılışı başvurularında gerekli belge ve denetimlere ek olarak iş yerinin statik projesine uygunluğunun kontrolü gerçekleştirilerek kolon, kiriş gibi taşıyıcı unsurların bütünlüğü ve projesine uygunluğu tespit ediliyor.
  • Sağlık İl Müdürlüğü talebi ile imzalanan protokol kapsamında ilçeler dahil olmak üzere 36 adet sağlık tesisinin deprem risk raporları hazırlandı.
  • Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı ile Belediyemiz arasında yapılan protokol kapsamında kent merkezinde deprem istasyonları (ivme ölçer) kurulup test sinyali üretilerek belediye binası erken uyarı otomasyon sistemine entegre edildi.
  • 2024 yılı içeresinde Çanakkale Belediyesi çalışanlarından oluşan gönüllü ekip ile kurulan Çanakkale Belediyesi Arama Kurtarma Ekibinin (ÇASAR) akreditasyon süreci devam ediyor.
  • Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile birlikte imzalanan üçlü protokol ile okullar öncelikli olmak üzere kent genelinde öncelikli gruplara afet farkındalık eğitimleri veriliyor.
  • AFAD ve diğer kurumlar ile koordine şekilde Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve Çanakkale İl Risk Azaltma Planı (İRAP) doğrultusunda çalışmalar sürdürülüyor.

 

 

 

 

Sunumların ardından bir konuşma gerçekleştiren Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Ali Artun, afetlerin öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulayarak tedbirli olmanın önemine değindi.

 

   

“Tedbirli Olmak ve Bireysel Sorumluluğu Hissetmek Önemli”

Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ise, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinde bölgede bizzat bulunduğunu belirterek, “Afet bölgesinde arama kurtarmada görev alan herkese yürekten teşekkür ediyorum. Onların nasıl özveriyle ve planlı bir şekilde çalıştıklarını kendimiz gözlemledik” dedi. Depremlerin ve doğal afetlerin yaşanabileceğini, bu nedenle tedbirli olmanın büyük önem taşıdığının altını çizen Başkan Erkek, “Biz Çanakkale’de şanslıyız çünkü yerel yönetimimiz, Valiliğimiz, Üniversitemiz, İl Sağlık Müdürlüğümüz, AFAD ve ekiplerimiz, herkes tam bir özveri ve uyum içerisinde çalışmalarını sürdürüyor. Çanakkale Belediyesi olarak ilgili kurumlarla çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu noktada bireysel sorumluluk çok önemli. Çanakkale’de de herkesin bireysel sorumluluğu hissederek hareket etmesi gerekiyor. Biz bu konuda gerekli adımları attık, atmaya da devam edeceğiz. Emek veren, katkı sunan herkese bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu. Başkan Erkek, konuşmasını 6 Şubat Depremlerinde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı anarak sonlandırdı.

    

   

Başkan Erkek, katılımcılar ile birlikte program kapsamında, çeşitli afetlerde görevli arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarından oluşan fotoğraf sergisi de gezdi. Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER