Uluslararası Çanakkale Seramik Festivali Lansman Toplantısı Gerçekleştirildi

Uluslararası Çanakkale Seramik Festivali Lansman Toplantısı Gerçekleştirildi

Üniversite - 2025-02-06 15:53:15 Bu içerik 63 kez okundu.

 

    

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde; Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Belediyesi, Turizm ve Destinasyon Geliştirme Derneği (TDYD) ve Geleneksel Çanakkale Seramikleri Yaşatma Derneği’nin desteğiyle 9-11 Mayıs 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek 1. Uluslararası Çanakkale Seramik Festivali Lansman Toplantısı, Kolin Otel’de gerçekleştirildi.

   

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan toplantıya; Çanakkale Vali Vekili Abdül Kadir Duran, Çanakkale Belediye Başkan V. Özlem Eryiğit, ÇOMÜ Rektör V. Prof. Dr. Arda Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Çanakkale Baro Başkanı Av. Ardahan Dikme, Çanakkale Kültür ve Turizm İl Müdürü Çağman Esirgemez, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Didem Çatal,  Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Tülay Güzel’in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve seramik sanatçısı katıldı.

   

UNESCO’nun somut olmayan kültürel miraslar listesine seramik sanatını yerleştirmeyi amaçladıklarını söyleyen Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Tülay Güzel; “Seramik taştan sonra tarihte iz bırakan en önemli unsurlardan bir tanesi olmuştur. Çanakkale, seramik anlamında sahip olduğu verimli topraklar ve bu topraklara can veren ustalar sayesinde en görünür şekilde kültürel aktarımın sağlandığı bir şehir.  Ancak buna rağmen bu konuda uluslararası boyutta istenilen yerde olunmadığını gördük. Bu durumdan dolayı TÜBİTAK tarafından kabul edilen ve yürütücülüğünü yaptığım proje, 4 yıllık çalışmalar sonrasında sizlerle yaptığımız fikir alışverişleri sonrasında festivale dönüşüyor. Bu festival için gönüllü bir ekip ile festival komitesini oluşturduk.  Bu festival ile seramik sanatıyla Çanakkale’nin görünürlüğüne katkıda bulunmak istiyoruz.  Çünkü seramik bizim somut olmayan kültürel bir mirasımız. Dolayısıyla temel amacımız; bu kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması, şehrimizin bu mirasla anılması, şehrimizin değerli sanatçılarının ürünlerinin eserlerinin tanınır olması ve UNESCO’nun somut olmayan kültürel miraslar listesine seramik sanatını yerleştirmek” dedi.

   

Festival tanıtım filminin izlenmesinin ardından Çanakkale Kültür ve Turizm İl Müdürü Çağman Esirgemez Çanakkale’nin festivaller şehri olma yolunda hızla ilerlediğini vurgulayarak şunları söyledi: “Şehrimiz turizm açısından bir marka haline gelmiş,  festivallerle de taçlanıyor.  Bakanlığımızın icra ettiği, her sene düzenli olarak 30 Ağustos-7 Eylül tarihlerinde Kültür Yolu Festivalimiz ve Belediyemiz tarafından düzenlenen Troya Festivalimiz gerçekleştiriliyor. Bu gibi büyük festival örneklerine baktığımızda, Çanakkale’mizde kültür ve sanata yönelik ilgi ve alakanın her geçen gün daha da arttığını görüyoruz ve hissediyoruz. Bu tarz etkinliklerimizin şehrimize değer kattığı kaçınılmaz bir sonuçtur. Coğrafyamızda seramik desenlerinin birbirine benzediğini fark etmişsinizdir. Çanakkale’nin farklı bölgelerine baktığımızda seramikler üzerindeki desenler arasında neredeyse hiçbir fark yok. Bu durum da kültürel sürekliliğin devamını kanıtlıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak bu topraklara bu mirasa sahip çıkmak, korumak ve kollamak zorundayız. Çanakkale Seramikleri artık Avrupa’da ve dünyada bilinen bir düzeydedir. Bu anlamda her kuruma her paydaşa çok büyük iş düşüyor. Seramiklerimizi korumak, tanıtmak ve turizm anlamında pazarlamak zorundayız. Bizler bu bağlamda seramiklerimizi işletmelerimizde kullanmaya başlayabilir ve tanıtımında büyük bir rol üstlenebiliriz. Değerlerimizi ne kadar iyi korur ve tanıtırsak hem sanatçılarımız kazanır hem Çanakkale kazanır.”

   

ÇOMÜ Rektör V. Prof. Dr. Arda Aydın “Çanakkale’nin değerlerinin tanıtıldığı bu tarz festival etkinliklerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak destekliyoruz“ diyerek başladığı konuşmasında; “Çanakkale tarihi, sadece destanlarıyla değil aynı zamanda sanat ve zanaat iş birliğiyle iz bırakmış bir kentimizdir. Binlerce yıllık seramik geleneği Troya’dan günümüze kadar uzanan zengin bir kültürel mirası barındırmaktadır. Bizler ÇOMÜ ailesi olarak eğitim öğretim faaliyetlerimize büyük önem vermenin yanı sıra şehrimizin en uzak ilçelerinde köylerinde olan çiftçimizin ihtiyacından tutun, şehrimizin merkezinde bulunan farklı alanlarda sanata gönül vermiş her bir bireye temas etmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Çanakkale’nin sanat dolu ruhunu dünyaya tanıtmasını diliyorum” dedi.

   

Çanakkale Belediye Başkan V. Özlem Eryiğit ise “Kentler anlatılınca güzeldir. Kentleri tanıtmanın en etkili yöntemi de değerlerimizi ön plana çıkarmaktadır. Bu değerlerden bir tanesi de seramik sanatıdır. Bizler Çanakkale Belediyesi olarak bu anlamda yapılan tüm çalışmaları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 Lansman Toplantısı, açılış konuşmalarının gerçekleştirilmesinin ardından son buldu.

 

 

 

 

 

 

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER