Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması büyük heyecana sahne oldu

Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması büyük heyecana sahne oldu

Gündem - 2024-10-04 21:38:03 Bu içerik 66 kez okundu.

 

   

Biga Fuarı etkinlikleri kapsamında Biga Ticaret Borsası öncülüğünde ve Biga İlçe Tarım Müdürlüğü destekleriyle gerçekleştirilen Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması’nda birbirinden değerli sığırlar görücüye çıktı. Güzellik yarışması sonrasında dereceye giren sığırlar açık artırma usulü ile satışa çıkarıldı. Açık artırmaya vatandaşlar kadar Biga’nın ünlü simaları da yoğun ilgi gösterdiler.

 

Biga Fuarı etkinlik alanında gerçekleştirilen Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması heyecanlı anlara sahne oldu. Yarışma sonuçlarının açıklanması öncesinde Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş yaptığı konuşmada Biga’nın tarımsal ve hayvancılık açısından önemine dikkat çekti. Başkan Bülent Baş konuşmasında; “Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması’na hepiniz hoş geldiniz. Bu yarışmayı, hayvansal üretimin önemini vurgulamak, bölgemizde yetiştirdiğimiz ırkları tanıtmak ve hayvancılığı gelecek nesillere sevdirmek amacıyla düzenlemiş bulunuyoruz. Biga, sığır yetiştiriciliğinin başarılı bir şekilde yapıldığı önemli bir ilçedir. Sığırlardan elde edilen süt ve et ürünleriyle ülke ekonomisine ciddi bir katma değer sağlanmaktadır. Yaklaşık 60.000 sığır varlığı ile Biga, Çanakkale ilinin toplam sığır varlığının %30’unu temsil etmektedir. İlçemizde sığırcılık önemli bir sektördür ve bu sektörde 3.600’ün üzerinde sığır işletmesi bulunmaktadır. Ayrıca, günlük inek süt üretimi yaklaşık 250 ton civarındadır” bilgisini verdi.

       

“TARIMSAL ÜRETİM AÇISINDAN BÖLGEMİZDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİBİZ”

Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş konuşmasının devamında; ”Tarımsal üretim açısından da ilçemiz, bölgemizde önemli bir yere sahiptir. Son verilere göre: 2024 yılında buğday 146.000 dekar, arpa 85.000 dekar, ayçiçeği 30.000 dekar, mısır 56.000 dekar, çeltik100.000 dekar, biber 530 dekar, domates ise 4.300 dekar alanda tarım yapılmaktadır. Gördüğünüz gibi Biga’mızın Tarım potansiyeli rakamlarla da her şeyi ifade etmektedir. İlçemiz Biga, hayvan varlığı açısından bakacak olursak, 2024 yılı verilerine göre: Büyükbaş hayvan varlığı yaklaşık 60.000 baş, Küçükbaş hayvan varlığı ise yaklaşık 125 bin başa ulaşmıştır, bu da bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin ne kadar geniş kapsamlı olduğunu göstermektedir. Unutmayalım ki, çağdaş dünyanın ekonomik sorunlarını çözebilecek anahtar kavramlardan biri "üretmektir”. Hayvancılık işletmelerinde sürdürülebilirlik ve kârlılık, üretim ve üremenin devamlılığına bağlıdır” dedi.

 

BİGA’NIN BÜYÜK VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI 200 BİNE YAKLAŞTI

İlçedeki hayvancılık ve tarımsal üretim kapasitesini değerlendiren Başkan Bülent Baş; “Ayrıca, Biga’mız tarım ve hayvancılık açısından çok verimli topraklara sahiptir. Bu verimli topraklarımıza sahip çıkma konusunda kararlıyız. Biga’da her türlü bitkisel ve hayvansal üretim yapılmakta olup, hayvancılık da bu alanda önemli bir yer tutmaktadır. Ancak, bu verimli toprakların tarım dışı sanayi ve imara açılması, tarım ve hayvancılık sektörüne büyük zararlar verecektir, vermektedir! Çevre ilçelerde birinci sınıf tarım arazilerine yapılan ve izin verilen OSB’leri gördükçe içimiz kan ağlamaktadır. Çünkü bu topraklarda tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Bizde, bu tarz hatalı kararların olmaması için Biga’mızda üretilen tarım ve hayvansal ürünlerin katma değere dönüştürülmesini ve tarım ile hayvancılığa dayalı sanayinin Biga’da gelişmesini hedefliyoruz ve istiyoruz! Bu doğrultuda, hükümetimizden, ilgili bakanlıklardan ve milletvekillerimizden gerekli desteklerin ve teşviklerin sağlanmasını talep ediyoruz. Bu konu Biga tarımı ve hayvancılığı için hayati önem arz etmektedir” dedi.

 

“ÜRETMEYE, YENİLİK YAPMAYA DEVAM EDELİM”

Gençlerin de üretimde yer alması gerektiğinin altını çizen Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş konuşmasını şu sözlerle noktaladı; “Son olarak, bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen İlçe Tarım Müdürlüğümüze,sponsorlarımıza ve üyelerimize teşekkür ediyorum. Tekrardan sponsorlarımıza, üyelerimize teşekkür ediyorum.          Yarışmamızın, Biga'da ve çevresinde hayvancılık ve tarımın geleceği için ilham verici olmasını diliyorum. Üretmeye, yenilik yapmaya, gençlere tarım ve hayvancılığı sevdirmeye devam edelim. Herkese saygılar sunuyorum. Sağ olun var olun.”

       

“ULUSLARARASI SİSTEME GÖRE PUANLAMA YAPTIK”

Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışmasının jüri üyelerinden birisi olan ÇOMÜ Ziraat Fakültesi eski dekanı Fevzi Uğur yaptığı kısa konuşmada hayvanları bizzat yerinde incelediklerini ve puanlamanın uluslar arası ölçeklere göre yapıldığını açıkladı. Uğur konuşmasında; “Öncelikle bu yarışmanın yapılması Tarım ilçe müdürlüğümüz tarafından duyurulmuştu. Üreticilerimizin başvuruları sonrasında jüri üyeleri olarak ön değerlendirmeye aldık. Ön değerlendirmeden sonra öne çıkan simental, et sığırları ırkı gibi hayvanları yerinde veya işletmelerde tek tek inceledik. Yani hayvanın ayağına gittik. Uluslararası sistemleri bu değerlenmelerde göz önüne aldık. Son derece objektif olarak puanladık. Puanlamalarımızı daha sonra tarım ilçe müdürlüğümüze teslim ettik. Bu tür değerlendirmelerde; hayvanların ırk özelliklerine, genel görünüşleri, ayak ve bacak özellikleri, duruşu, üreme özellikleri gibi özelliklere bakıyoruz. 7-8 temel özelliklere göre 1-10 puan arası değerlendirmelerde bulunduk. Bu vesile ile tüm katılımcılara teşekkür ediyorum, kaybedenin olmadığı, katılanların hepsinin kazandığına inanıyoruz. Biga bir hayvancılık ve tarım kentidir; Biga başlı başına Çanakkale’nin hayvansal üretiminin yüzde 30’u karşılıyor. Bu sene bu yarışmayı üstlenen Bülent Baş beyi kutluyorum. Şadan Doğan başkanımızın çok büyük emekleri oldu, kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

        

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Bu tür organizasyonların devamı için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini belirten Biga Belediye Başkanı Alper Şen; “Her konuşmamızda, her sohbetimizde adını geçirdiğimiz Biga’nın Eti, Biga’nın Sütü cümlelerinin vücut bulmuş hallerini bugün burada görme şansına erişmiş oluyoruz. Tüm o cümlelerin dayanağı buradaki birbirinden güzel hayvan varlıklarımız ve üreticileridir. Fuarın anlamını artırmak adında, hayvansal üretimi desteklemek adına bu yıldan itibaren seviyesinin artması gerektiğine inandığımız ve desteklemek istediğimiz konulardan bir tanesi de işte bu tür organizasyonlardır. Bu organizasyonun hayata geçirilmesi adına elinden geleni yapan başta Biga Borsa Başkanımıza ve üreticilerimize olmak üzere kurumum adına teşekkür ediyorum” dedi.

        

“TARIM VE HAYVANCILIĞIN GELİŞİMİ İÇİN KOORDİNELİ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ”

Biga’nın tarım ve hayvancılığının önemine dikkat çeken Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı; “Biga, Çanakkale ilimizin tarım ve hayvancılık anlamında büyüten, üreten lokomotif görevi gören bereketli bir ilçemizdir. Biga’da tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için diğer kurumlarla koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Biliyoruz ki; Biga üretirse tarım ve hayvancılık gelişirse ülkemizin refahına ilçemiz olarak ciddi katkılar sağlayacağız. Bu anlamda bugünde Biga’mızda üretilen Biga’mızda geliştirilen bu değerlerin sonucunu hep birlikte görüyoruz. Biga sığırcılığı Güzellik Yarışmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

         

SIĞIR GÜZELLİK YARIŞMASI KAZANANLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

Biga Ticaret Borsası öncülüğünde gerçekleştirilen Biga Sığırcılık Güzellik Yarışması’nda dereceye giren hayvanların sahiplerine açılış töreninde ödülleri takdim edildi. Simental kategorisinde birinci olan dana’nın sahibi Uğurcan Bartu, Düve’de ikinci olan Ömer Temel ile buzağıda üçüncü olan Nizamettin Uysal’a ödülleri Vali Ömer Toraman tarafından verildi.

          

Holstein ırkında birinci olan dananın sahibi Dilaver Kurum’a, düve alanında ikinci olan Kerem Kaynar ve buzağı’da üçüncü olan Rasim Gümüş’e ödüllerini TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu verdi.

        

Et Irkı kapsamında ise birinci olan dana’nın sahibi İmdat Gökkaya, düvede ikinci olan Ahmet Akyel ve üçüncü olan buzağıda Özkan Şentürk’e ödüllerini ise AK Parti Milletvekili Ayhan Gider verdi.

       

Yarışmada jüri görevini üstlenen Prof.Dr Fevzi Uğur, Veteriner Hekim Gökhan Özdemir ve Bünyamin Tekin’e plaketlerini ise CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan verdi. Ödül töreninin ardından protokol ve konukların da katılımıyla Biga Fuarı 18’nci kez kapılarını ziyarete açtı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER