Mutlu, Nisan ayında gerçekleşen artışla birlikte yılın ikinci çeyreğine olumlu bir başlangıç yapan SAMEKS, Mayıs ayı itibariyle reel sektörde ivme kaybı yaşandığına işaret etmektedir. Söz konusu dönemdeki 17 gün süren “tam kapanma” ve Ramazan Bayramı tatili sürecinin, ekonomik aktivite üzerindeki kısıtlayıcı etkisi hissedilmektedir. Geçtiğimiz yılın Aralık ayından itibaren kesintisiz şekilde genişleme kaydeden sanayi sektörünün bu dönemde üretim kaybına işaret etmesinin yanı sıra hizmet sektörüne yönelik iş hacminde gözlenen durgun görünüm, SAMEKS Bileşik Endeksinin hız kaybetmesinde belirleyici bir rol oynamıştır. Haziran ayı itibariyle “kademeli normalleşme” sürecinin sona erecek olması ve bu kapsamda birçok kısıtlamanın kaldıracağına yönelik beklentiler ışığında, önümüzdeki döneme yönelik ciddi bir ivme artışı beklenmektedir.
2021 yılı Mayıs ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 51,7 değerine gerilemiştir.
Söz konusu gerilemede hizmet sektörü endeksindeki artışın önceki aya göre 1,4 puan ivme kaybederek 51,5 seviyesine gerilemesi etkili olurken, sanayi sektörü endeksi de önceki aya göre 2,3 puan azalarak 49,9 seviyesine gerilemiştir.
İş hacmindeki durgun seyrin sürdüğü hizmet sektöründe girdi alımları güçlü seyrini bu dönemde de sürdürmüştür. Sanayi sektöründe ise yeni siparişlerde süregelen ivme kaybının üretimi olumsuz etkilediği görülmektedir.
Bu gelişmeler neticesinde 1,4 puan azalarak 51,7 seviyesine gerileyen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi; önceki aya göre ivme kaybetmesine karşın 50 referans değerinin üzerindeki seyrini sürdürerek reel sektördeki canlı görünümün devam ettiğine işaret etmiştir.
Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2021 yılı Mayıs ayında, bir önceki aya göre 2,3 puan azalarak 49,9 seviyesine gerilemiştir.
Yeni siparişlerin önceki aya göre 0,7 puan düşerek 49,1 seviyesine gerilemesi bu dönemde sanayi sektöründe gözlenen gerilemede etkili olmuştur.
Buna bağlı olarak sektör genelinde üretim de hızlı bir düşüş kaydetmiş ve önceki aya göre 6,8 puan birden azalarak 40,0 seviyesine gerilemiştir.
Mayıs ayında satın alımlarda 8,9 puan azalış kaydedilmiş, bununla birlikte söz konusu alt endeks 53,1 puanla referans değerinin üzerindeki seyrini koruyarak artışını sürdürmüştür.
Önceki aya göre 0,8 puan azalan nihai mal stok alt endeksi ise 46,2 seviyesinde gerçekleşirken, tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise 4,9 puan artışla 58,9 seviyesine yükselmiştir.
Bu dönemde sanayi sektörü genelinde Ocak ayında başlayan emek talebi artışı devam etmiş ve istihdam alt endeksi 1,7 puan artışla 61,4 seviyesine yükselmiştir.
Söz konusu gelişmelerle birlikte Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi önceki aya göre 2,3 puan azalarak 49,9 seviyesine gerilemiş ve böylece sektörde 5 aydır süregelen artışlar Mayıs dönemiyle sona ermiştir.
Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Hizmet Sektörü Endeksi, 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 51,5 seviyesine gerilemiştir.
Hizmet sektörüne ilişkin iş hacmi önceki aya göre 0,9 puan gerileme kaydederek 44,3 seviyesinde gerçekleşmiştir.
0,2 puanlık azalışla önceki aya göre cüzi bir ivme kaybına işaret eden girdi alımları ise 64,0 puan seviyesinde gerçekleşerek olumlu görünümünü bu dönemde de sürdürmüştür.
Bu dönemde nihai mal stoku alt endeksi önceki aya göre 5,1 puan birden azalarak 46,7 seviyesine gerilerken, tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise 1,9 puan ivme kaybetmesine karşın 54,5 seviyesinde gerçekleşerek artışını sürdürmüştür.
Önceki aya göre 1,6 puan hız kaybetmiş olmasına karşın 51,5 seviyesinde gerçekleşen istihdam alt endeksi ise hizmet sektörüne genelinde emek talebinin olumlu seyrinin sürdüğünü göstermiştir.
Böylece önceki aya göre 1,4 puan azalmasına karşın 51,5 seviyesinde gerçekleşen Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, üst üste 7’nci ayında referans değeri üzerindeki seyrinin sürdürmüştür.