Konuşmasında Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Şehitlerine şiirinden alıntı yapan Erkek, Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Avustralyalı ve Yeni Zelandalı annelere yazdığı mektubu okudu. CHP'li Erkek şunlara değindi:
“Birinci Dünya Savaşı başladıktan kısa bir süre sonra İtilaf Devletleri Çanakkale Boğazı'na saldırdılar. Çanakkale'de çok önemli bir cephe açıldı ve 18 Mart 1915'te işgal donanması Çanakkale Boğazı'na girerken burnunu ilk sokan zırhlı Agamemnon zırhlısıydı. Bu, Anadolu'ya verilen önemli bir mesajdı. Agamemnon'u hepimiz tanıyoruz; yine Çanakkale'nin tarihî topraklarında gerçekleşen Troya Savaşı'ndaki kişi. Evet, o zırhlı boğaza ilk giren zırhlıydı.”
“ÇANAKKALE CEPHESİ ÇOK FARKLI BİR CEPHEYDİ”
“Ne güzel söylemiş Mehmet Akif; ‘Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyada eşi? En kesif orduların yükleniyor dördü beşi. Eski Dünya, Yeni Dünya, bütün akvamı beşer. Kaynıyor kum gibi, tufan gibi, mahşer mahşer.’ Evet, Çanakkale cephesi çok farklı bir cepheydi ve bizim açımızdan var olmak ya da yok olmak anlamıyor geliyordu. Gencecik bir nesli Çanakkale toprakları bağrına bastı; askeri, mekteplisi, tıbbiyelisi, çiftçisi, genci, kadını vatan savunması için Çanakkale'de bir araya geldi ve bugün de Çanakkale'nin tarihî topraklarında yan yana yatıyorlar.”
“GAZİ MUSTAFA KEMAL'İ BÜTÜN DÜNYA ÇANAKKALE'DE TANIMIŞTIR”
“Anafartalar kahramanı, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk için de askerlik hayatında Çanakkale'nin çok önemli, özel bir yeri vardı. Atatürk'ün doğum yeri Gelibolu Tarihî Yarımadası'ndaki Kemalyeri kabul edilir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü de bütün dünya Çanakkale'de tanımıştır. Çanakkale'de Büyük Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün etrafında birleşen kadrolar daha sonra Kurtuluş Savaşı'nda da bir araya gelecekler ve daha sonra da bu yüce Meclisin çatısı altında ve genç Türkiye Cumhuriyeti'ni çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırma mücadelesinde de birlikte çalışacaklardı. 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığında yani Gazi Meclisin ilk döneminde Çanakkale cephesinde görev yapmış 25 milletvekili yer alıyordu, ikinci döneminde bu sayı 36'ya çıktı yani Çanakkale cephesinde büyük bir vatan savunmasını gerçekleştirenler, kahramanlık destanını yazanlar işte siyaset sahnesinde de Mecliste de yine Türkiye için mücadelelerini verdiler.”
“18 MART’I BÜYÜK BİR GURURLA KUTLUYORUM”
“Çanakkale aynı zamanda bir centilmenler savaşıydı. Hayatının önemli bölümü cephelerde geçmiş büyük bir kumandan ama aynı zamanda büyük bir devlet adamı ve barış insanı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1934 yılında tüm dünyaya tarihin en önemli mesajını yine Çanakkale'yle, Çanakkale savaşlarıyla veriyordu; ‘Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar, burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, göz yaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.’ Evet, bu mesaj dünya tarihindeki en anlamlı barış mesajıdır ve Çanakkale ruhu da işte budur, büyük bir kahramanlığın yanında kardeşlik ve barıştır. Bu vesileyle, 18 Mart’ı büyük bir gururla kutluyor, başta Değişmez Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi büyük bir vefayla ve saygıyla anarak yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.”