Advert
Advert
Advert

Geyikli Zeytinyağı Dünyanın En Kaliteli Zeytinyağlarından Biri Olma Yolunda

Bölgesine özgü olan Geyikli Zeytinyağı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından resmi coğrafi işaret onayını aldı.

Geyikli Zeytinyağı Dünyanın En Kaliteli Zeytinyağlarından Biri Olma Yolunda
Geyikli Zeytinyağı Dünyanın En Kaliteli Zeytinyağlarından Biri Olma Yolunda Çanakkale İnternet Medya
Bu içerik 4685 kez okundu.

“Geyikli Zeytinyağının hem duyusal hem de kimyasal açıdan birçok parametreyi barındırdığı için üstün özelliklere sahip bir yağ olduğunu ve dünyanın en kaliteli zeytinyağları kategorisinde bulunduğunu” söyleyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Şeker ile Geyikli Zeytinyağının fark yaratan özelliklerini ve bir ürünün coğrafi işaret almasının önemini konuştuk.

Coğrafi İşaret nedir?

Coğrafi işaret; üretilen ürünün kaynağını ve özelliklerini tanımlayan, ürünün kalitesini belgeleyen bir göstergedir. Çanakkale deyince bizim aklımıza tarımsal ürünlerde yüksek kalite geliyor. Çanakkale domatesi, Ezine peyniri, birçok üründe kalite avantajı bulunduğunu görüyoruz. Bu kaliteyi tescil etmenin yolu da coğrafi işaretten geçiyor. Coğrafi sınırı belirtiyorsunuz ve o sınır içerisindeki ürünün örneğin zeytinyağının daha yüksek kaliteye sahip olduğunu ispat etmiş oluyorsunuz. Özellikleri açısından Geyikli Zeytinyağı da diğer zeytinyağlarından olumlu yönde farklıklar içeriyor.

Bahçe Bitkileri Bölümü olarak bölümümüzde yapmış olduğumuz yüksek lisans çalışmaları, araştırma projeleri ile Çanakkale’de Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması, Yenice Kapya Biberi, Bozcaada Çavuş Üzümü ve Geyikli Zeytinyağı gibi ürünlerin diğer ürünlerden ayrılan özellikleri olduğunu ispatladık ve bu ürünlerin coğrafi işaret almasına öncülük ettik.

Geyikli Zeytinyağının ne gibi farklılıkları var?

Geyikli Beldesi’nin coğrafi sınırı Akdeniz iklimiyle Karadeniz iklimi arasında bir geçiş iklimi özelliği gösterir ve Kuzey Ege Denizine açık olduğundan, yıl boyu değişik şiddetlerde ve yönlerde rüzgâr alır. Ayrıca açık denizden gelen yüksek oranda oksijen ve iyot içeren havanın etkisiyle bölgede yetişen zeytinler, yavaş ve geç olgunlaşır. Zeytinlerin yavaş olgunlaşması, aroma bileşenlerinin daha zengin ve yoğun bir şekilde sentezlenmesini sağlıyor. Daha farklı bir vitamin ve sterol kompozisyonu olduğunu ispatladığımız Geyikli Zeytinyağı E vitamini açısından daha farklı bir bileşen içeriyor. Bunlar insan sağlığı açısından çok önemli bileşenler. Özellikle Kuzey Ege denizinden gelen iyotlu hava ile birlikte Ayvalık çeşidinin karakteristik duyusal özelliklerinin yanında yöreye özgü düşük ve orta şiddette genellikle sonradan hissedilen acılık ile birlikte hasat olgunluğuna göre değişen orta şiddette yakıcılık hissedilmektedir. Bu bağlamda Geyikli ’de üretilen zeytinyağı Ayvalık’ta, Ayvacık’ta üretilen zeytinyağından farklı niteliklere sahip bir zeytinyağı.

Bir ürünün coğrafi işaret alması için nasıl bir süreç işliyor?

Bir ürünün coğrafi işaret alması için çok uzun ve detaylı bir çalışma gerekiyor. Daha önce de belirttiğim gibi ürünün diğer ürünlerden farklı olduğunu ispatlayacak çalışmalar yapmalısınız. Bölüm olarak. S.S. Geyikli Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Ezine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile güçlü diyaloglarımız var. Çalışmalarımız için bizlere bahçelerini, zeytinyağı fabrikalarını açarak birçok çalışma için ortam oluşturdular. Yaklaşık üç yıl devam eden çalışmalar yürüttük. Bu çalışmaların sonuçlarının belgelerinden oluşan bir dosya ile 20.02.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunduk ki tescili alma süresi de yaklaşık bir yıl sürüyor. Bu sürecin tamamlanmasının ardından Geyikli Zeytinyağı Coğrafi İşaret Tescili almış olduk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Çanakkale #Geyikli #ÇOMÜ #GeyikliZeytinyağı #TürkPatent #MarkaKurumu #Coğrafiİşaret #Tescil #Zeytinyağ #Üniversite #Gündem #Haber
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Şoförlere Yönelik Eğitim Gerçekleşti
Şoförlere Yönelik Eğitim Gerçekleşti
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İklim Eylem Planı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İklim Eylem Planı