Advert
Advert
Advert

Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimiz Gündemiyle GMK Toplandı

Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimiz Gündemiyle GMK Toplandı
Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimiz Gündemiyle GMK Toplandı
Bu içerik 6341 kez okundu.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Yönetim Kurulu, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünce belirlenen “Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” gündemiyle toplandı.

GMKA Balıkesir Hizmet Binası’nda gerçekleşen toplantıya; Güney Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Çanakkale Valisi Orhan Tavlı,  Yönetim Kurulu Başkan Vekili  Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, GMK Yönetim Kurulu Üyeleri, bölgedeki sanayiciler,  il sanayi ve teknoloji müdürleri, KOSGEB il müdürleri, Organize Sanayi Bölgeleri temsilcileri, üniversite Rektörleri, teknokent/teknopark müdürleri ve iş dünyasından kanaat önderleri katıldı.   

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızca tüm Türkiye’de “Milli Teknoloji ve Güçlü Sanayi” konusunda planlanan toplantılar kapsamında bugün Balıkesir ve Çanakkale illerimizin ekonomilerini ve üretimlerini ele alacağımız toplantımıza hoş geldiniz diyorum. Her iki ilimizin kıymetli yöneticilerini, başta Balıkesir Valimiz olmak üzere; akademisyenlerimize, değerli iş adamlarına ve sanayicilerimize saygılarımı sunuyorum diyerek sözlerine başladı.

“Ülkemiz; Yarınlarımıza, AR-GE’ye, Teknolojiye, Bilime, Akademik Gelişmeye, Gençlerimize Yatırım Yaparak, Geleceğimize Umut Taşımaktadır.” 

Vali Orhan Tavlı, “Ülkemizdeki gelişmelerin, başarıların ve kalkınmanın kökeninde insanımıza verdiğimiz değerde; değerli iş adamlarımızın, sanayicilerimizin, bilim adamlarımızın; emeği, fedakârlıkları, çalışmaları ve üretimleri vardır. Ülkemiz; yarınlarımıza, AR-GE’ye, teknolojiye, bilime, akademik gelişmeye, gençlerimize yatırım yaparak, geleceğimize umut taşımaktadır. Ülkemiz, daha iyi bir dünya için savunduğu tezleri; daha gür bir şekilde seslendirebilmesi, ekonomimizi güçlendirmesi ve her alanda bağımsız olabilmesi için “Milli Teknoloji Hamlesi”ni daha da üst seviyeye taşıması gerekmektedir. Günümüz dünyasında gerçek anlamda bağımsızlığın birinci şartı teknoloji tasarlayan, geliştiren, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmaktır. Milli Teknoloji Hamlesi, bugün içinden geçtiğimiz tarihsel dönemde toplumların gerçek anlamda egemen ve bağımsız olmaları için temel bir koşul olarak ortaya çıkmaktadır.” diye konuştu.  

“1915 Çanakkale Köprüsü Bölgeyi; Kalkınma, Gelişme ve Cazibe Merkezi Haline Getirecek”

2022 yılında hizmet vermeye başlayacak 1915 Çanakkale Köprüsüyle Balıkesir-Çanakkale ulaşım aksının İstanbul ve Avrupa ile birleşerek bölgemiz bir kalkınma ve gelişme bölgesi ve de bir cazibe merkezi haline getireceğinden bahseden Vali Orhan Tavlı; “Bu bağlantıyla Balıkesir ve Çanakkale’nin üretimleri çok kısa bir sürede ve hepsinden önemlisi Avrupa’ya daha kolay ulaşacaktır. Çanakkale ve Balıkesir ortak paydasında Milli Teknoloji ve Güçlü Sanayi Hamlesi yolunda bölgemiz için, sanayimizin geleceği için mevcut potansiyellerimizin değerlendirileceği ve çözüm önerilerinin sunulacağı bu toplantının, sanayi tabanımızın ve rekabet gücümüzün güçlendirilmesi için önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyor ve temenni ediyorum. Bu vesileyle Milli Teknoloji ve Güçlü Sanayi Hamlesi yolunda sanayimizin geleceği, sorunlar ve çözüm önerileri başlıklı toplantımızın; ülkemiz, bölgemiz ve insanımız için hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

“Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ülkemizin her alanda yaptığı atılımlara inşallah Güney Marmara Kalkınma Ajansı da yapacağı katkılarla, sanayicilerimize yapacağı katkılarla destek sunacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle bu toplantının düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkürlerimi ifade ediyor, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.” şeklinde sözlerine son verdi.

“Balıkesir ve Çanakkale Türkiye’nin İhracat Hedefine En Fazla Katkı Sunacak İllerin Başındadır.”

Serbest kürsü şeklinde gerçekleşen toplantıdan önce konuşan Balıkesir  Valisi Ersin  Yazıcı ise; “Konunun önemini, hassasiyetini hepimiz biliyoruz. Büyük bir milletin torunlarıyız. Önemli ve dünyada söz sahibi olabilecek ilk 10 ülke olma gayreti içerisindeyiz. Cumhuriyetimizin 100. yılında bu hedef koyuldu. Çok kısa bir süre içerisinde 10 büyük ekonomiden biri olacağımıza inancımız tam. Bu yüzden Türkiye’de üretimin kendi insanımız ve kendi sanayicilerimizin yapıyor olması lazım. İleri teknolojik ürünler de dâhil olmak üzere, tüm sektörlerde üretilen birçok ürünü kendi imkânlarımızla, kendi patentimizle üreteceğiz. Her platformda ifade ediyorum, Balıkesir ve Çanakkale’nin geleceğini ben çok olumlu değerlendiriyorum. İnşallah bu süreci düzgün yönetelim. Türkiye Cumhuriyeti’nin 500 Milyarlık ihracat hedefine hep birlikte katkı sunalım, hep birlikte koşalım. Bana göre Balıkesir ve Çanakkale en fazla katkı sunacak illerin başındadır. Tekrar hoş geldiniz, saygılar sunuyorum.” diye konuştu.

“2019’un KOBİ’lere ve Sanayiye Yönelik Açılım Yapılacağı Bir Yıl Olması Hedeflenmektedir.”

GMKA’nın kurulduğundan bu yana sanayi ve teknoloji alanında yapılan faaliyetler ve Ajans tarafından bölgeye sağlanan destek ve miktarlarından bahseden bir sunum gerçekleştiren Genel Sekreter Vekili Abdullah Güç, 2019 yılının ise ortak çalışmalar, işbirlikleri, güdümlü projeler ve mali destekler ile girişimcilere, KOBİ’lere ve sanayiye yönelik açılım yapılacağı bir yıl olması hedeflenmekte samsun rent a carğunu ifade etti.

Toplantıda sanayi ürünlerini yerlileştirmeye dayalı bir ekonomik dönüşümün temellerini oluşturarak milli teknoloji, güçlü sanayi hamlesinin tesis edilmesi ve sanayi tabanının güçlendirilmesi amacıyla yerel ve merkezi düzey arasında bilgi ve görüş alışverişinin sürekli biçimde sağlanması gerekliliğinden bahsedildi. Serbest kürsü şeklinde geçen toplantıda; finansmana erişim, beşeri sermaye, kurumsal yapılanma, fiziki altyapı, ulusal ve uluslararası pazara erişim ve tutunma, üretim maliyetleri, devlet destekleri, kalite ve markalaşma, profesyonel danışmanlık gereksinimi, mevzuata dair sorunlar gibi başlıklar altında sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde duruldu. 

15.07.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 187. maddesi ile kalkınma ajanslarının koordinasyonu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na devredilmiştir. Bu kapsamda ve yeni yapılanma sürecinde kalkınma ajanslarının daha yüksek katma değer, daha fazla teknoloji-sanayi ve daha fazla istihdam şeklinde ifade edilebilecek bir odaklanmaya gitmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda gerçekleşen toplantı sonucunda ortaya çıkan rapor, Ajans tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulacaktır.


Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Şoförlere Yönelik Eğitim Gerçekleşti
Şoförlere Yönelik Eğitim Gerçekleşti
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İklim Eylem Planı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İklim Eylem Planı