AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 108.Yıl Dönümü dolayısıyla TBMM Genel Kurulunda bir konuşma yaptı. Milleti bir araya getiren, kenetleyen Çanakkale Ruhunun ‘Yaşayan bir ruh’ olduğunu söyleyen İskenderoğlu, “11 ilimizi etkileyen asrın felaketinde bu ruhu bir kez daha gördük” dedi.
TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Çanakkale’nin Türkiye Cumhuriyeti'nin ön sözünün yazıldığı topraklar olduğunu hatırlatan İskenderoğlu, “İki yüz yıldır hiç yenilmemiş İngiliz-Fransız donanması ellerini kollarını sallayarak Çanakkale'den geçebileceklerine, beş çayını İstanbul'da içebileceklerine inanıyorlardı; Ayasofya'nın çinilerini sökmek, İstanbul lokantalarında balık yemek gibi planları günlüklerinde var. Oysa, hesaplayamadıkları bir şey vardı: Bırakın planlarını, en kötü kabuslarını bile göremeyecekleri birlik ve beraberlik ruhunu; "Vatana kurban olsun!" diye oğlunun saçına kına yakan, savaşa gönderen anaları; siperdeki vücudundan 51 kurşun çıkartılan 19 yaşındaki Türk kızını; cephede kendi cenaze namazını kılanları hesaplayamadılar. Seyit Onbaşı'nın top mermisini sırtlarken dilinde Allah, gönlünde vatan aşkı vardı. Albay Cevat Paşa kaçan donanmanın ardından "Gittiler, geçemediler, geçemeyecekler!" derken askerlerine, milletine olan inancını dile getiriyordu. Gazi Mustafa Kemal "Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum!" derken askerin emri karşısında tereddüt bile etmeyeceğini biliyordu. Çanakkale Savaşı'nda, Kurtuluş Savaşı'nda, İnönü'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da patlayan bombalar, yağmur gibi yağan şarapneller, mermiler karşısında bir ruh vardı; milletimizi bir araya getiren, kenetleyen bir ruh, Çanakkale ruhu” dedi.
Çanakkale ruhunun günümüzde de devam ettiğini vurgulayan İskenderoğlu, “Fıtrat değişir sanma! Bu kan yine o kandır’ der şair. Çanakkale ruhu yaşayan bir ruhtur. Yedi düvele karşı bu ruhu gördük, 15 Temmuzda hain teröristlere karşı bu ruhu gördük. 11 ilimizi etkileyen asrın felaketinde bu ruhu bir kez daha gördük. Sırtında hırkasını tıra koyan, ahırdaki danasını satıp parasını yollayan analar, eski arabasına yorgan yükleyip yola düşen Azerbaycanlı kardeşimiz, en sevdiği oyuncağını afet bölgesine gönderen çocuklarımız; yüzlerce kilometreden yardım taşıyan her partiden belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, gönüllü topluluklarımız; ilk andan itibaren seferber olan kurumlarımız; afet bölgesinde acımızı paylaşan, yarayı saran, çalışmalar yapan bakanlarımız ve her partiden milletvekili arkadaşlarım; her bir vatandaşımızın derdiyle yakından ilgilenen, eldeki tüm kaynakları afetzedelerin hizmetine veren Sayın Cumhurbaşkanımız; dualarıyla yüreği afet bölgesinde atan tüm vatandaşlarımız, bütün varlığıyla bölgede olan yüce devletimiz. Yüz sekiz yıldır bizi ayakta tutan, Türkiye Cumhuriyeti'ni gelecek yüzyıllara taşıyacak olan bu güç Çanakkale ruhu. İşte, tüm bu sebeple 18 Mart sadece bir zaferi kutladığımız sıradan bir tarih değil, genlerimizde var olan o ruhu anlama ve pekiştirme günüdür. Bu ruhu cumhuriyetimizin gelecek yüzyıllarına taşımak en önemli ödevlerimizden biridir” diye konuştu.
Bütün vatandaşları Çanakkale’yi görmeye davet eden İskenderoğlu, şunları söyledi; “Sayın Cumhurbaşkanımızın özel ilgi ve alakalarıyla Çanakkale Savaşı Tarihî Alanı son yirmi yılda âdeta yeni baştan ihya edilmiş, gerçek şüheda kabristanlarımız ortaya çıkarılmış, bölge gerek tarihî yapısı gerek teknolojik düzenlemelerle dev bir açık hava müzesi hâline getirilmiştir. Sanayi yatırımlarından alt ve üstyapı tesislerine, kamu binalarından sağlık kuruluşlarına, birbiri ardına bütün yatırımlara kavuşan Çanakkale'miz son dönem vizyon projelerle taçlanmıştır. Geçtiğimiz yıl hizmete açtığımız 1915 Çanakkale Köprüsü'nün kule uzunluğu 3'üncü ay olan Martın 18'ini temsilen 318 metre, 2 kule arası cumhuriyetimizin 100'üncü yılını simgeleyen 2.023 metre ara açıklığında ve kırmızı beyaz rengiyle bayrağımızı temsil ediyor. Şehitler Abidemiz ve cumhuriyet tarihimizin en büyük yapıtlarından biri aynı topraklarda birbirlerine şahitlik ediyor. Bugün Anadolu'da ocağı tüten her evin hatırasında bir Çanakkale şehidinin olduğu muhakkaktır, her bir aile Çanakkale yetimidir. Bülent Turan Vekilimle bizi biz yapan Çanakkale ruhunu daha iyi anlamak, yakından tanımak için her bir vatandaşımızı Çanakkale'ye bekliyor, başta Tarihî Alan olmak üzere, yakın ve uzak tarihimizin izlerine tanıklık etmeye, yöremizi gezmeye davet ediyoruz. Bu vesileyle 11 ilimizde meydana gelen afette hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyor, afetten ve selden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi bir kez daha dile getiriyorum. Bu kutlu zaferin yıl dönümünde başta Anafartalar kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, ebediyete intikal etmiş gazilerimiz olmak üzere vatan savunmasında canlarını feda etmiş tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum.”